中国琉球网

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 菜璋

Song of ryukyu - defend the ryukyu sovereignty

环保志愿 发表于 2013-7-8 16:12:25 | 显示全部楼层 |阅读模式
Song of ryukyu - defend the ryukyu sovereignty
【原创】liuqiu-china
One hundred and thirty years ago the Japanese aggressors stole my ryukyu
You insult my mother  deceives the ryukyu people  kill our navy
Swallow my ryukyu  force me to sign the treaty of maguan
Push me ceded our territory
Change the name of ryukyu to "Okinawa"
I bear humiliation home difficult for one hundred and thirty years
Mother named son ryukyu But Japanese aggressors now renamed it "Okinawa"
Endless humiliation make me subjected to the Japanese aggressors
I should not be the "Okinawa" of Japanese aggressors
I only accept the name by my mother "ryukyu"
I remember the history Sunward engraved forever
Great China (ryukyu)  Humiliation does not forget
Today, I still my mother's son
If you set it in vain my endure
Villains ambition is very obvious
Children of the ryukyu  We fought back
If the Japanese aggressors arrogant again
Children of the ryukyu distory your Tokyo
Mother I want to go home
Now I don't want to subjects to Japanese anymore
I still remember that mother has given me the name of Han
My mother once let me enjoy prosperity and glory for five hundred years
I also remember that the love of mother was written in Chinese characters in "zhongshan world"
"Zhongshan Renshi" which is given by my mother to zhongshan native is still hanging in my palace
I used to fight with the Japanese aggressors side by side with my mother
My dream is to back to my mother's arms as soon as possible and reunion with my mother
Although now when I face the name of "Okinawa" named the Japanese aggressors   I can only bring tears
I was ryukyu of mother and share all the glory with my mom.
Mother, you shouldn't delete my name out of Chinese descent
Mother I want to go home
You Should use the dignity of you  Let me become your Hong Kong, Macao or Taiwan

…………………………………………

琉球之歌-捍卫琉球主权
【原创】liuqiu-china

一百三十年前日寇窃我琉球
你辱我中华欺我琉球人民 亡我水师
吞我琉球 逼我签《马关条约》
逼我割让我其领土
将我琉球改名“冲绳”
一百三十年来我背负国耻家难
母亲给儿取名琉球 如今早被日寇改名“冲绳”
受不尽的凌辱令我屈身日寇
我本不是那个日寇“冲绳”
而是我母亲中华的儿琉球
历史我铭记 山河永刻
泱泱华夏(琉球) 国耻不忘
时至今日 我人是我母亲的儿
将我忍耐 置若枉然
贼子野心 昭然若揭
中华儿女琉球儿女 我们奋起反击
日寇如若再嚣张
中华儿女琉球儿女踏平你东京
母亲 我要回家
如今不想做日寇臣民
我还铭记母亲赐予我那汉姓尊尚
曾让我享尽五百年昌盛和荣光
我还铭记母子情长全载在汉字写就的《中山世鉴》
母亲 你赐中山士土人在我那个宫中悬挂
我曾与母亲一道抗日寇并肩
我的梦想早日回归母亲怀抱与我母亲团圆
虽然如今面对日寇“冲绳”夷名我只能黯落泪
我本是母亲的琉球啊母亲的辉煌
母亲 你不该将我的真名淡出炎黄子孙
母亲 我要回家
应该用你的尊严让我成为你今天的香港、澳门和台湾

评分

领土收复军团 + 50 + 50 + 50 O(∩_∩)O谢谢环保志愿者,翻译我做的歌曲歌.
兰色凡尘 + 20 + 20 + 20 文章给力

兰色凡尘 发表于 2013-7-8 16:19:01 | 显示全部楼层
悲壮的琉球之歌

琉球何时归,盼盼盼

深谷柔兰 发表于 2013-7-8 16:36:20 | 显示全部楼层
感情真挚,催人泪下的琉球呼吁回归之歌!要把这首歌流到民间,流到校园,流到中国的每一个角落。。。。

楼主| 环保志愿 发表于 2013-7-8 16:44:13 | 显示全部楼层
兰色凡尘 发表于 2013-7-8 16:19
悲壮的琉球之歌

琉球何时归,盼盼盼

这首歌催人泪下

楼主| 环保志愿 发表于 2013-7-8 16:45:27 | 显示全部楼层
深谷柔兰 发表于 2013-7-8 16:36
感情真挚,催人泪下的琉球呼吁回归之歌!要把这首歌流到民间,流到校园,流到中国的每一个角落。。。。

这首歌流到民间、流到校园、流到中国的每一个角落的话……世界级力量

深谷柔兰 发表于 2013-7-8 16:47:30 | 显示全部楼层
有曲谱吗,我要弹出这首歌的旋律,在她在我的心中流淌。

楼主| 环保志愿 发表于 2013-7-8 16:48:52 | 显示全部楼层
深谷柔兰 发表于 2013-7-8 16:47

找liuqiu-china要

楼主| 环保志愿 发表于 2013-7-8 16:50:57 | 显示全部楼层

http://v.youku.com/v_show/id_XMTExNDg0NDA0.html

深谷柔兰 发表于 2013-7-8 16:52:02 | 显示全部楼层
我还没听过这首歌,感到很惭愧,但是看了歌词,很是感动,感觉是失散的孩子在寻求自己的亲人发自内心的呐喊。

深谷柔兰 发表于 2013-7-8 17:15:43 | 显示全部楼层
兰色凡尘 发表于 2013-7-8 16:19
悲壮的琉球之歌

琉球何时归,盼盼盼

盼琉球早日回归

深谷柔兰 发表于 2013-7-8 17:16:21 | 显示全部楼层
环保志愿 发表于 2013-7-8 16:50

很有教育意义地琉球之歌,七子之歌。

深谷柔兰 发表于 2013-7-8 17:16:58 | 显示全部楼层
环保志愿 发表于 2013-7-8 16:45
这首歌流到民间、流到校园、流到中国的每一个角落的话……世界级力量

让世界人都知道

兰色凡尘 发表于 2013-7-8 17:19:18 | 显示全部楼层
深谷柔兰 发表于 2013-7-8 17:15
盼琉球早日回归

听了这首歌,想哭,太悲壮了

领土收复军团 发表于 2013-7-8 17:21:32 | 显示全部楼层

中文(In Chinese ):这首歌流到民间、流到校园、流到中国的每一个角落的话……世界级力量 对的是的,我们把这一首音乐流传民间、校园、流到中国的每一个角落.
英文(In English ):This song to the folk, flows to campus, and flow to every corner of the Chinese words... World-class power of yes, we put the lasting folk music, campus, flow to every corner of China.
日文(In Japanese):この曲で、最後まで民間・流れ込み、キャンパス、流れ込み、中国の隅々までだったら……世界的な力量に対するそうだ、私たちはこのを音楽で取りざたされて民間・キャンパス、流れ込み、中国の隅々まで。

寿山石 发表于 2013-7-8 17:21:46 | 显示全部楼层
深谷柔兰 发表于 2013-7-8 16:52
我还没听过这首歌,感到很惭愧,但是看了歌词,很是感动,感觉是失散的孩子在寻求自己的亲人发自内心的呐喊 ...

中国军人血性太少了

兰色凡尘 发表于 2013-7-8 17:22:52 | 显示全部楼层

期盼你弹出这首歌,琉球我的期盼

寿山石 发表于 2013-7-8 17:23:35 | 显示全部楼层
领土收复军团 发表于 2013-7-8 17:21
中文(In Chinese ):这首歌流到民间、流到校园、流到中国的每一个角落的话……世界级力量 对的是的,我 ...

兰色凡尘 发表于 2013-7-8 17:23:44 | 显示全部楼层

世界级力量,-悲壮

寿山石 发表于 2013-7-8 17:24:25 | 显示全部楼层
领土收复军团 发表于 2013-7-8 17:21
中文(In Chinese ):这首歌流到民间、流到校园、流到中国的每一个角落的话……世界级力量 对的是的,我 ...

人多力量大

寿山石 发表于 2013-7-8 17:25:32 | 显示全部楼层
兰色凡尘 发表于 2013-7-8 17:22
期盼你弹出这首歌,琉球我的期盼

深谷当幼教老师,应该没问题